Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

'' Κeep walking, never give up'' ήταν το μήνυμα των Ολυμπιονικών στα παιδιά του ακριτών!

''Συνέχισε και μην εγκαταλείπεις'' ήταν το μήνυμα που θέλησαν να περάσουν οι Ολυμπιονίκες Αιμιλία Τσουλφά και Βασίλης Πολύμερος κατά την επίσκεψη τους στο ακριτικό Καστελλόριζο. Ένα σύγχρονο μήνυμα που σίγουρα εμπνέει αισιοδοξία στα δύσκολα χρόνια που περνάμε, αφού οι δύο αθλητές ζωντανά παραδείγματα μπροστά μας κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να βγουν νικητές!


Σε μια Ελλάδα που έχει καταρρεύσει ,ο αθλητισμός προσπαθεί να βρει ένα μικρό κλαδί να κρατηθεί για να μπορέσει να προσφέρει διεξόδους ειδικά στα νέα παιδιά τα οποία αποτελούν το μέλλον της χώρας. Βέβαια ο αθλητισμός δεν είναι απλά μια λύση στα προβλήματα μας, αλλά πολλά περισσότερα. Πέραν του ότι διαμορφώνει καλούς χαρακτήρες , επίμονους, υπομονετικούς, με οράματα και στόχους που δεν το βάζουν κάτω, καλλιεργεί παράλληλα το αίσθημα της συνεργασίας, της ευγενής άμιλλας και κοινωνικοποιεί τα άτομα περνώντας ταυτόχρονα στο υποσυνείδητο τους το μήνυμα πως για να κατακτήσεις την κορυφή σου, όποια κι αν είναι αυτή, πρέπει να προσπαθείς, να ελπίζεις, να πιστεύεις στις δυνάμεις σου και κυρίως να παλεύεις χωρίς να εγκαταλείπεις. 'Οχι αυτό δεν είναι ένα ελκυστικό ''σλόγκαν'' μιας καλοστημένης κερδοσκοπικής  επιχείρησης, αλλά μια μεγάλη αλήθεια που πρέπει όλοι να θέσουμε ως αρχή στη ζωή μας διεκδικώντας το μέλλον που μας αξίζει! 
Βέβαια πέρα από τη ψυχική υγεία, ο αθλητισμός αποδεδειγμένα έχει σώσει πολλά παιδιά από το γνωστό σύνδρομο του ''καναπές-τηλεόραση- υπολογιστής- ψυγείο''  ,δημιουργώντας δραστήρια άτομα και καταπολεμώντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η καθιστική ζωή, όπως παχυσαρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Αυτό όμως που έγινε αντιληπτό και από την Ολυμπιάδα του 2004 είναι πως αν και 
οι δυνατότητες άθλησης των νέων ελαχιστοποιούνται( έλλειψη οργανωμένων εγκαταστάσεων), η φυσική αγωγή υποβαθμίζεται( έλλειψη υποδομών και οργάνων) και η ίδια η ανάγκη για άθληση εμπορευματοποιείται με τον πλέον συστηματικό τρόπο, οι Έλληνες αθλητές ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και κατάφεραν να ανέβουν στο πιο ψηλό βάθρο κάνοντας την Ελλάδα υπερήφανη με τις διακρίσεις τους. Αυτό είναι οι Έλληνες... όλοι για έναν και κόντρα σε όλους!
Όπως λοιπόν γίνεται εύκολα κατανοητό η διάδοση του αθλητισμού και η παρότρυνση όλο και περισσότερων παιδιών να ασχοληθούν με αυτόν , σε οποιαδήποτε μορφή , αποτελεί σημαντικό κομμάτι σε αυτή την προσπάθεια. Δυστυχώς σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές και δει σε ακριτικά νησιά στα οποία η επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο εξαρτάται από ένα πλοίο ή ένα αεροπλάνο που μια έρχεται και μια δεν έρχεται , οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και τα όποια εξωτερικά ερεθίσματα πηγάζουν αποκλειστικά από ευσυνείδητους δασκάλους/ καθηγητές που με ότι μέσα διαθέτουν προσπαθούν να μεταφέρουν την γνώση σε πράξη.
Φυσικά η γνωριμία με ανθρώπους που τα έβαλαν με κύκλωπες και λαιστρυγόνες για να καταφέρουν να σηκώσουν ψηλά την Ελληνική σημαία και να κάνουν τον εθνικό μας ύμνο να ακουστεί μέχρι τα απέραντα της γης ,προκαλώντας ρίγος ακόμα και στον πιο ασυγκίνητο Έλληνα, είναι σημαντική!
Η επίσκεψη της Αιμιλίας Tσουλφά, το ''χρυσό'' κορίτσι της ιστιοπλοΐας που μας χάρισε στιγμές εθνικής υπερηφάνειας , αλλά και του Βασίλη Πολύμερου του ασυμβίβαστου αθλητή της κωπηλασίας που δίδυμο με τον Δημήτρη Μούγιο κατάφερε να σταθεί δίπλα στους κορυφαίους κωπηλάτες  Ζακ Πέρτες και Μάρκ Χάντερ κατακτώντας την δεύτερη θέση, ήταν μια συγκλονιστική και παράλληλα διδακτική εμπειρία για τα παιδιά του ακριτικού νησιού. 
Οι δύο ολυμπιονίκες με την ευγενή χορηγία της OlympicAir ταξίδεψαν χθες το πρωί μέχρι το Καστελλόριζο προκειμένου να δηλώσουν με παρρησία ότι οι Έλληνες δεν ξεχνούν τους Ακρίτες.
Η κίνηση αυτή ήταν μια πρωτοβουλία του συλλόγου ολυμπιονικών Ελλάδος η οποία ξεκίνησε από το Καστελλόριζο με την επιμονή της εξωτερικής συνεργάτιδας του συλλόγου και προσωπική φίλη του κ. Ταμπάκη  Άννας- Μαρία Καννή( φώτο δεξιά ) ,ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου ''Βιοκίνηση'' στη Ρόδο, η οποία υποδεικνύοντας Καστελλοριζιότικο πείσμα έπεισε το σύλλογο να ξεκινήσει την περιοδεία του από το ακριτικό Κατσελλόριζο προσφέροντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία στα παιδιά των ακριτών. Η προσπάθεια του συλλόγου , από ότι πληροφορηθήκαμε, θα συνεχιστεί και σε άλλα ακριτικά νησιά αλλά το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό.

Αρχικά οι δύο ολυμπιονίκες επισκέφθηκαν το δημοτικό- γυμνάσιο και λύκειο του νησιού προβάλλοντας ένα ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο από τις μεγάλες επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών και στη συνέχεια έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τα αθλήματα με τα οποία ασχολήθηκαν, φέρνοντας τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με την κωπηλασία και την ιστιοπλοΐα. Η υπόλοιπη ώρα αφιερώθηκε σε μια εποικοδομητική κουβέντα κατά την οποία οι δύο ολυμπιονίκες έλυσαν όλες τις απορίες των παιδιών αλλά και των δασκάλων/ καθηγητών, δίνοντας την υπόσχεση πως θα προσπαθήσουν να ξαναεπισκεφθούν το νησί περνώντας αυτή τη φορά από την θεωρία στην πράξη. Τέλος αξίζει να μεταφέρουμε τον ενθουσιασμό των παιδιών που δαφνοστεφάνωσαν τους δύο αθλητές και τους γέμισαν με πολλές κάρτες και ζωγραφιές που φιλοτέχνησαν τα ίδια  με πολύ αγάπη και άπλετη αθωότητα!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου